Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(16)
Forma i typ
Książki
(16)
Poradniki i przewodniki
(7)
Proza
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poezja
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(21)
tylko na miejscu
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(8)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(4)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(1)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(4)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(4)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(3)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(1)
Autor
Bach Konrad
(2)
Berriedale-Johnson Michelle
(2)
Przyjemska Bożena (naturoterapeutka)
(2)
Źródlak Małgorzata
(2)
Chemin Aimery
(1)
Chmielewska Aleksandra
(1)
Ferreira Coralie
(1)
Freer Chrissy
(1)
Green Peter H. R
(1)
Habak-Huzior Paulina
(1)
Hagman Bette
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jones Rory
(1)
Kadłubowski Marcin (tłumacz)
(1)
Kaszuba-Dębska Anna (1975- )
(1)
Konińska Grażyna
(1)
Kubicki Szymon (1977- )
(1)
Lange Ewa
(1)
Malinowski Jerzy Jarosław (tłumacz)
(1)
Marczewska Anna (dietetyk)
(1)
Mańkowski Jerzy
(1)
Mickiewicz-Morawska Dorota (tłumaczka)
(1)
Napiórkowska-Kubicka Małgorzata
(1)
Ostrowska Agnieszka (ilustratorka)
(1)
Oworuszko Monika (1970- )
(1)
Sobolewska Anna (1947- )
(1)
Sobolewska Anna (tłumaczka)
(1)
Tarkowska Justyna (ilustratorka)
(1)
Wiśniewska Natalia (tłumaczka)
(1)
Łuczak-Kadłubowska Agnieszka (tłumacz)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(12)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
Kraj wydania
Polska
(16)
Język
polski
(16)
Odbiorca
6-8 lat
(3)
Dzieci
(3)
0-5 lat
(1)
Chorzy
(1)
Chorzy i niepełnosprawni
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Temat
Celiakia
(16)
Potrawy dietetyczne
(6)
Dieta bezglutenowa
(5)
Chorzy na celiakię
(4)
Leczenie
(3)
Dietetyka
(2)
Gluten
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Bajkoterapia
(1)
Diagnostyka i leczenie chorób autoimunologicznych
(1)
Ferreira, Coralie
(1)
Odżywianie
(1)
Zboże
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(6)
Poradnik
(5)
Opowiadania i nowele
(2)
Książka obrazkowa
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(6)
Kulinaria
(3)
16 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Publ. Klubu dla Ciebie nr 1188.
Dieta bezglutenowa to jeden z najtrudniejszych sposobów odżywiania. Wiele osób chorych na celiakię skazuje się na mało urozmaicone, niesmaczne posiłki. Ten poradnik podpowiada, jak uczynić życie osób na diecie bezglutenowej łatwiejszym, a jedzenie bardziej smacznym. Autorka skupiła się na produktach pieczonych, daniach mieszanych i makaronach. Oprócz często stosowanej w kuchni bezglutenowej mąki ryżowej pojawiają się propozycje wykorzystujące mąkę z sorgo i mąkę fasolową, które wnoszą do diety więcej składników odżywczych i świetnie nadają się do dań z pieca. Ze względu na fakt, że wiele osób chorych na celiakię ma problemy z przyswajaniem laktozy, produkty mleczne zastąpiono w przepisach innymi, na przykład mączką migdałową lub bezlaktozowym mlekiem w proszku. Receptury można dopasować także do innych potrzeb dietetycznych: cukrzycy mogą zastąpić cukier słodzikiem, a osoby uczulone na soję mąkę sojową mąką fasolową lub ryżową. Ci, którym zależy na większej zawartości błonnika w pokarmie, zamiast mąki ryżowej białej mogą użyć mąki brązowej lub dodać do dań trochę otrębów ryżowych. [www.merlin.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641, MgW-25840 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 61 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
eśli nie znacie jeszcze FiKa i jego bloga facetikuchnia.com.pl, to czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie czarne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że jest facetem nie przeszkadza mu z powagą i pietyzmem podchodzić do tego, co wkłada na talerz. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej, że FiK czyli Szymon Kubicki czas jakiś temu postanowił wykluczyć ze swojej diety gluten. Początki były trudne, ale teraz nie zamienił by tej diety na żadną inną, bo otworzyła przed nim nieograniczone możliwości, pobudziła jego kulinarną kreatywność i pozwoliła mu poznać nowe smaki oraz produkty, na które nie zwracał wcześniej uwagi. Książka zawiera 130 przepisów, w dużej części nie publikowanych dotychczas na blogu. To w sumie 20 rozdziałów, odpowiadających produktom albo grupom produktów, po które Szymon Kubicki w kuchni sięga najczęściej, i które uważa za warte włączenia do codziennego menu. Poznajcie FiKa i jego kuchnię bez glutenu! [www.olesiejuk.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 61 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Domowa)
Alergia na gluten lub jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu - to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety. Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny , jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety, a także wspaniałe wypieki - herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty - na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie. W książce znajdziesz: 200 przepisów na rodzinne posiłki bez pszenicy i glutenu. Informacje na temat żywienia dzieci i niemowląt. Rady, jak postępować na co dzień oraz listę produktów, których należy unikać. Analizę składu i kaloryczność każdego proponowanego dania [www.merlin.pl, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: dlaczego zboża mogą być niebezpieczne dla Twojego zdrowia?.
Prawie we wszystkich kulturach pieczywo jest podstawowym elementem codziennej diety. Może przybierać formę bochenków, placków, bułek czy chałek. Spożywamy je od wczesnego dzieciństwa do późnej starości z przekonaniem, że jest niezbędne i bardzo pożywne. Czy rzeczywiście jednak zboże, które stanowi jego główny składnik jest zdrowe dla każdego? Od dawna wiadomo, że wiele poważnych chorób ma związek z alergią na białka, znajdujące się w czterech zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Dla osób, które są uczulone na gluten, produkty mączne są trucizną zagrażającą ich życiu. Natomiast dla tych, którzy odczuwają nadwrażliwość na gluten, spożywanie ich powoduje groźne dolegliwości, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Co zatem robić i jakiej szukać alternatywy? Dzięki Bożenie Przyjemskiej naturoterapeutce, dietetykowi i osteopatce z 30 – letnim doświadczeniem będziesz mógł sam się przekonać o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu. Zapobiega ona ponad 200 przewlekłym chorobom i dolegliwościom, mających związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Autorka dogłębnie przeanalizowała najważniejsze informacje medyczne dotyczące uczuleń i nietolerancji na gluten i swoje wnioski zamieściła w tym poradniku. Znajdziesz w nim również wszystko na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć m.in. takie choroby jak: nowotwory, osteoporozę, choroby jelit, choroby autoimmunologiczne, przewlekłe bóle, kłopoty z trawieniem i przyswajaniem, bezpłodność, a także wiele innych. Dodatkowym atutem tej publikacji są zawarte w niej przepisy zarówno dla diety bezglutenowej, bezmlecznej, wegetariańskiej, jak i Specyficznej Diety Węglowodanowej. Zdrowe życie bez glutenu. [www.empik.com, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej. [www.pzwl.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ola właśnie się dowiedziała, że ma celiakię i nie może jeść glutenu. Poznaje Franka, który też jest na diecie bezglutenowej. Czy zwykła lupa pomoże im odnaleźć tajemniczego i nieco podejrzanego Gucia Glutena? Czy uda się tajna misja babci Janiny? Już wkrótce poznacie przygody naszych małych i nieco starszych bohaterów. [https://celiakia.pl/ola-franek-i-gucio-gluten-ksiazka-dla-dzieci-z-celiakia/]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-II/Op (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co je Jan? : i dlaczego nie ciastko? / tekst i ilustracje: Justyna Tarkowska. - [Warszawa] : celiakia.pl, [2020]. - [28] stron : ilustracje ; 18x18 cm.
Rok wydania na podstawie wpływu egzemplarza obowiązkowego do BN.
Opis wg okładki. Okładka wliczona w paginację.
Dziecko z jakąkolwiek dietą eliminacyjną, a taką jest dieta osób z celiakią, już na starcie styka się z kłopotami dwojakiego rodzaju. Pierwszy problem to jakość życia związana z fizycznością: trzeba rozpoznać i nauczyć się żyć z chorobą, pokonać jej ograniczenia. Problem drugi to zrozumienie otoczenia i akceptacja rówieśników. Miejsca zbiorowego żywienia nie zawsze sobie radzą, od wiedzy i dobrej woli począwszy, na organizacji skończywszy. Wreszcie – młody człowiek, który w przedszkolu nie je tego, co wszyscy, budzi rozmaite emocje. Dlaczego nie naleśniki? A jeśli naleśniki, to ze specjalnego pudełka? Czy to grymasy? Przywileje? A może coś strasznego, czego się trzeba obawiać? Powstała więc ta książka, bo, jak mówi autorka „dla wielu małych (i dużych!) celiaków najtrudniejsza bywa – o dziwo – nie sama rezygnacja z glutenu, a konieczność wielokrotnego tłumaczenia swojej choroby bliskim i dalszym osobom”. [http://www.ryms.pl/2020/08/30/co-je-jan-i-dlaczego-nie-ciastko/]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-0/KZ (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Bajki bez Barier ; 18)
Tosia marzy o tym, żeby być królewną. Brakuje jej już tylko berła, długiej sukienki i królewicza. Pewnego dnia na podwórku dziewczynki pojawia się niezwykły gość. Czy Tosi uda się znaleźć królewicza? Dlaczego Olek nie lubi wafelków? I jak smakują rycerskie gofry? ,,Rycerskie gofry'' to bajka psychoedukacyjna, która wprowadza dzieci w świat rówieśnika chorującego na celiakię, pomaga poznać i zaakceptować inność. Może być wsparciem dla rodziców i nauczycieli w rozmowach na temat chorób i niepełnosprawności z dziećmi w wieku przedszkolnym i młodszym szkolnym. [www.lubimyczytac.pl, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-BT (1 egz.)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O/Dz.W.- II/Op (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-II/Op (1 egz.)
Książka
W koszyku
W rolach głównych: kasza gryczana, amarantus, komosa (quinoa), brązowy ryż, soczewica, płatki owsiane, kasza jaglana, orkisz, kuskus oraz inne superzboża. Z tej książki czytelnik dowie się wszystkiego o zaletach zbóż i roślin strączkowych. Poradnik składa się z 12 części – każda poświęcona jest jednemu z gatunków zbóż. To zbiór receptur na zdrowe i smaczne potrawy - azjatycką sałatkę ryżową, kotleciki ryżowo-warzywne, placki z soczewicy, zapiekankę grecką. W książce znajduje się ponad 100 przepisów, z czego 40 to receptury na dania bezglutenowe. [www.empik.com, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prezentujemy najnowszą edycję poradnika dla osób nowo zdiagnozowanych pt. „Celiakia i dieta bezglutenowa”, przygotowanego i zaktualizowanego przez Grażynę Konińską, Annę Marczewską, Paulinę Sabak-Huzior i Małgorzatę Źródlak. Wydanie dwunastej już edycji naszego poradnika zbiegło się w tym roku z XII Międzynarodowym Dniem Celiakii, dlatego otrzymają go wszyscy uczestnicy pikniku naukowego „Celiakia i dieta bezglutenowa dla małych i dużych”, który odbędzie się z okazji XII MDC 3 czerwca w Warszawie. Nasz informator jest sukcesywnie bezpłatnie wysyłany dziesiątkom lekarzy i dietetyków, którzy stale rozdają go swoim pacjentom. W ten sposób na przestrzeni ostatnich kilku lat przekazaliśmy już kilkadziesiąt tysięcy sztuk poradników – trafiły one do osób świeżo po diagnozie, które zazwyczaj najbardziej potrzebują merytorycznego wsparcia podczas rozpoczynania swojej przygody z dietą bezglutenową. Poradnik „Celiakia i dieta bezglutenowa” zawiera: podstawowe informacje na temat objawów i diagnostyki celiakii, alergii na pszenicę i nadwrażliwości na gluten charakterystykę choroby Dühringa i nietolerancji laktozy wskazówki na temat diety bezglutenowej – jakie produkty są dozwolone, zabronione, a które mogą zawierać gluten, czym się kierować wybierając żywność, jak czytać etykiety, gdzie kupić produkty bezglutenowe, dlaczego ważny jest znak Przekreślonego Kłosa zalecenia dotyczące diety bezglutenowej przy anemii i osteoporozie porady jak bezpiecznie gotować bezglutenowo, jak żywić się poza domem, szczególnie w restauracjach i podczas podróży informacje jak radzić sobie z problemami psychologicznymi w celiakii, jak wspierać chore dziecko wiele praktycznych wskazówek i informacji o tym, jak Stowarzyszenie pomaga osobom na diecie [https://celiakia.pl/nowa-wersja-poradnika-celiakia-i-dieta-bezglutenowa]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dziecko na diecie bezglutenowej w szkole, na wycieczce, na urodzinach to nowa pozycja edukacyjna Stowarzyszenia. Przekazujemy w niej podstawowe wskazówki i materiały, które mają na celu pomóc im oraz szkole w stworzeniu środowiska przyjaznego dzieciom na diecie bezglutenowej. Dzieci z celiakią powinny uczestniczyć w wycieczkach, zielonych szkołach i wszelkich imprezach w gronie rówieśników bez poczucia inności i dyskryminacji. Naszym dzieciom będzie żyło się lepiej, jeśli otoczenie zrozumie i zaakceptuje ich szczególne potrzeby żywieniowe, traktując je normalnie i nie wykluczając z powodu diety i choroby z żadnych aktywności. Chcemy wesprzeć w tym trudnym zadaniu rodziców i nauczycieli. Nasza książeczka powstała w oparciu o doświadczenia z prowadzenia programu MENU BEZ GLUTENU, a także nasze osobiste doświadczenia jako rodziców dzieci na diecie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Domowa)
Alergia na gluten lub jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu - to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety. Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny , jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety, a także wspaniałe wypieki - herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty - na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie. [www.matras.pl, 2014]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Celiakia polega na tym, że gluten uszkadza wyściółkę jelita cienkiego, przez co nie może ono prawidłowo wchłaniać pokarmu. Powikłania obejmują niepłodność, choroby wątroby, depresję, inne dolegliwości autoimmunologiczne (w tym cukrzycę typu 1 i choroby tarczycy), a nawet nowotwory. Lek na Twoje problemy ze zdrowiem może znajdować się w tej książce. Światowej sławy ekspert w dziedzinie celiakii wraz z uznaną autorką książek z zakresu medycyny, u której zdiagnozowano celiakię w 1998 roku, napisali wyjątkowy przewodnik dotyczący tej choroby: jej prawidłowego diagnozowania, leczenia i życia z nią. Dzięki nim poznasz najnowsze badania medyczne dotyczące celiakii, nietolerancji glutenu i wrażliwości na to białko. Autorzy zdradzają również nowe wytyczne dotyczące eliminowania objawów celiakii oraz pełne spektrum bezpiecznych składników. Pokonaj celiakię już dziś! [platon.com.pl, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niebezpieczne zboża : groźny gluten / Bożena Przyjemska ; konsultacja medyczna: dr nauk medycznych Konrad Bach. - Wydanie 5-zmienione. - Białystok : Vital, 2020. - 272, [8] stron : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Niemal we wszystkich kulturach produkty zbożowe są podstawowym elementem diety. Czy rzeczywiście są one zdrowe dla każdego? Dla osób, które są uczulone na gluten - białko znajdujące się we wszystkich zbożach, produkty mączne są toksyną i zagrażają ich życiu. Natomiast dla tych, którzy mają na nie nadwrażliwość, spożywanie ich powoduje groźne choroby, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Dzięki autorce – naturoterapeutce i dietetyczce z 30 – letnim doświadczeniem, będziesz mógł sam przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom, mających związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Znajdziesz tu także informacje na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć również wiele poważnych chorób. Zdrowe życie to życie bez glutenu. [Vital, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okł. wliczona w paginację.
Ponad 100 znakomitych smacznie podanych przepisów na chleb, naleśniki, ciasta i ciasteczka. Z wprowadzenia dowiesz się, co najlepiej spożywać przy nietolerancji glutenu i jakimi innymi składnikami zastępować mąkę z glutenem. Potem następują przepisy na ciasta z mąki kukurydzianej lub innej oraz są dokładnie przedstawione sposoby pieczenia. W książce znajdują się przepisy na potrawy, których najbardziej bezglutenowcom brakuje:wypieki, jak pieczywo, bułki, makarony, ciasteczka. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-641.4/.5 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej