Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(177)
Forma i typ
Książki
(176)
Poradniki i przewodniki
(39)
Publikacje popularnonaukowe
(22)
Publikacje dydaktyczne
(20)
Publikacje naukowe
(17)
Proza
(11)
Publikacje fachowe
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Komiksy i książki obrazkowe
(4)
Poezja
(2)
Czasopisma
(1)
Książki kucharskie
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(109)
dostępne
(94)
wypożyczone
(13)
nieokreślona
(10)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(32)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(27)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(4)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(11)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(19)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(18)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(100)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(8)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(7)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Kotarski Bartłomiej Marcin (tłumacz)
(6)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(4)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(4)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(3)
Durnowska Małgorzata (katechetka)
(3)
Gawęcki Jan (1944- )
(3)
Jurczak Katarzyna
(3)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(3)
Pałacha Zbigniew
(3)
Adamczak Marek (nauki rolnicze)
(2)
Babicz-Zielińska Ewa
(2)
Banaś-Domińska Małgorzata
(2)
Barone Caterina
(2)
Bone Emily (1950- )
(2)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(2)
Błaszczak Agnieszka (tłumaczka)
(2)
Caruso Giorgia
(2)
Cybulska Emilia Barbara
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(2)
Gumowska Irena (1912-1991)
(2)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(2)
Karlik Andrzej
(2)
Klinting Lars (1948-2006)
(2)
Klinting Lars (1948-2006). Kastor
(2)
Konarzewska Małgorzata
(2)
Kowalczyk Roman (technologia żywności)
(2)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Landowska Magdalena (tłumaczka)
(2)
Lewicki Piotr Paweł (1937-2011)
(2)
Lewiński Piotr (tłumacz)
(2)
Ners Anna (1923-2015)
(2)
Oworuszko Monika (1970- )
(2)
Oworuszko Monika (1970- ). Kryminał dietetyczny
(2)
Parisi Salvatore (1970- )
(2)
Pijanowski Eugeniusz (1906-1974)
(2)
Podgórska Anna (pedagog)
(2)
Pollan Michael (1955- )
(2)
Reps Arnold
(2)
Stachyra Wojciech (ilustrator)
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Szaciłło Karolina (2003- )
(2)
Świderski Franciszek
(2)
Abramek Krzysztof
(1)
Adams Mike (1967- )
(1)
Adams Vincanne
(1)
Aker Rupert
(1)
Anderson Warren R. (1939- )
(1)
Ankiel-Homa Magdalena
(1)
Arens-Azevedo Ulrike
(1)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Babuchowski Andrzej (1944- )
(1)
Babuchowski Andrzej (biotechnologia)
(1)
Baer-Dubowska Wanda
(1)
Balejko Jerzy
(1)
Ball Stefan
(1)
Baranowska Irena (1943- )
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Biernacka Matylda (tłumaczka)
(1)
Bischofberger Conny
(1)
Bocian Barbara (1986- )
(1)
Boczek Jan (1927- )
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bonenberg Czesław (tłumacz)
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bressanini Dario
(1)
Brodnicka Elwira (towaroznawstwo)
(1)
Brodnicki Pascal (1976-)
(1)
Brunka Marek
(1)
Bryła Paweł
(1)
Buresch Bettina (ilustratorka)
(1)
Buszewski Bogusław
(1)
Byra Agata
(1)
Caparrós Martin (1957- )
(1)
Caruso Gabriella
(1)
Celmerowski Zbigniew
(1)
Cenkl Jakub (1982- )
(1)
Ching Hai (1950- )
(1)
Chomicka Magdalena
(1)
Chorąży Magdalena
(1)
Chudzik Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Cichosz Marcin (1979- )
(1)
Ciecieląg Grzegorz (tłumacz)
(1)
Cross Maria (dietetyczka)
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna (tłumacz)
(1)
Delia Antonino Santi (1945- )
(1)
Derkacz-Strybel Maria (tłumaczka)
(1)
Domagała Dorota (tłumaczka)
(1)
Domański Tomasz (marketing)
(1)
Domian Ewa
(1)
Drozdowski Bronisław
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Drygiel Paweł
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Duve Karen (1961- )
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(39)
2010 - 2019
(91)
2000 - 2009
(20)
1990 - 1999
(12)
1980 - 1989
(10)
Okres powstania dzieła
2001-
(101)
1901-2000
(11)
1989-2000
(8)
1945-1989
(4)
Kraj wydania
Polska
(175)
Chiny (Tajwan)
(1)
Język
polski
(176)
nieznany (1 0)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(30)
6-8 lat
(23)
0-5 lat
(12)
Szkoły wyższe
(11)
9-13 lat
(10)
Studenci
(5)
Szkoły zawodowe
(4)
Technikum
(4)
Lekarze
(2)
Nauczyciele akademiccy
(2)
Technolodzy żywności
(2)
Chemicy
(1)
Cukiernicy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Kadra pracująca w przemyśle
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Menedżerowie
(1)
Mikrobiolodzy
(1)
Pracownicy działów kontroli jakości firm branży spożywczej
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Pracownicy przemysłu spożywczego
(1)
Prawnicy
(1)
Studenci dietetyki
(1)
Studenci pokrewnych nauk medycznych
(1)
Studenci pokrewnych nauk przyrodniczych
(1)
Studenci technologii żywienia
(1)
Studenci towaroznawstwa
(1)
Studenci uczelni rolniczych i przyrodniczyc
(1)
Studenci uczelni technicznych
(1)
Studenci zarządzania i inżynierii produkcji uczelni ekonomicznych
(1)
Szkoły policealne
(1)
Technolodzy
(1)
Towaroznawcy
(1)
Uczniowie
(1)
Uczniowie szkół gastronomicznych
(1)
Weterynarze
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(9)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura szwedzka
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura argentyńska
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Temat
Żywność
(98)
Zdrowe odżywianie
(36)
Technologia żywności
(18)
Żywność prozdrowotna
(13)
Odżywianie
(12)
Kiszenie żywności
(11)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(10)
Konserwacja żywności
(9)
Kucharstwo
(9)
Fermentacja
(8)
Gotowanie
(8)
Żywność ekologiczna
(8)
Dietetyka
(7)
Jakość żywności
(6)
Biochemia
(5)
Ciasta
(5)
Fizjologia żywienia
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Przemysł rolno-spożywczy
(5)
Substancje dodatkowe do żywności
(5)
Gastronomia
(4)
Jajka (żywność)
(4)
Owoce
(4)
Towaroznawstwo
(4)
Wpływ na zdrowie ludzi
(4)
Żywność transgeniczna
(4)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(3)
Chemia
(3)
Kultura stołu
(3)
Magazynowanie żywności
(3)
Marnotrawstwo żywności
(3)
Mikrobiologia
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Toksykologia żywności
(3)
Warzywa
(3)
Wegetarianizm
(3)
Ajurweda
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Biotechnologia
(2)
Bóbr europejski
(2)
Degradacja środowiska
(2)
Desery
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Głód
(2)
Higiena
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Kastor (postać fikcyjna)
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Leczenie dietą
(2)
Potrawy z jaj
(2)
Produkcja żywności
(2)
Profilaktyka zdrowotna
(2)
Przyprawy
(2)
Rolnictwo
(2)
Rośliny uprawne
(2)
Skład chemiczny substancji
(2)
Sport
(2)
Suszarnictwo
(2)
Technologia
(2)
Toksyny i antytoksyny
(2)
Wartość odżywcza
(2)
Warzywa i owoce kiszone
(2)
Warzywa kiszone
(2)
Witaminy
(2)
Zarządzanie jakością
(2)
Zboże
(2)
Zwierzęta
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywienie chorych
(2)
Żywność bezglutenowa
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergeny
(1)
Alkohol
(1)
Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
(1)
Artykuły gospodarstwa domowego
(1)
Banki żywności
(1)
Białko spożywcze
(1)
Biofilmy
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Chemia analityczna
(1)
Chemia w żywności
(1)
Chemikalia i wyroby chemiczne
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukrzyca
(1)
DNA (kwas)
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dinozaury
(1)
Duve, Karen (1961- )
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko chore
(1)
Długowieczność
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Kraje Unii Europejskiej
(2)
Iowa (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Gatunek
Poradnik
(29)
Przepisy kulinarne
(26)
Podręcznik akademicki
(24)
Opracowanie
(22)
Publikacja bogato ilustrowana
(19)
Książka kucharska
(17)
Podręcznik
(16)
Broszura
(10)
Opowiadania i nowele
(7)
Wydawnictwa popularne
(7)
Publikacje dla dzieci
(5)
Encyklopedia
(4)
Książka obrazkowa
(4)
Książka-zabawka
(4)
Podręcznik dla szkół zawodowych
(3)
Książka z naklejkami
(2)
Monografia
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Raport z badań
(2)
Fantastyka
(1)
Gry i zabawy umysłowe
(1)
Komentarz prawny
(1)
Komiks
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Malarstwo (sztuka)
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Pamiętniki i wspomnienia niemieckie
(1)
Poradniki
(1)
Powieść
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Przemysł
(1)
Publiakcja bogato ilustrowana
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Reportaż
(1)
Rymowanki
(1)
Synteza
(1)
Słownik
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Tablice i wzory
(1)
Thriller
(1)
Wiersze
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(40)
Medycyna i zdrowie
(31)
Rolnictwo i leśnictwo
(11)
Chemia
(10)
Biologia
(5)
Edukacja i pedagogika
(5)
Etnologia i antropologia kulturowa
(4)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Historia
(4)
Inżynieria i technika
(4)
Nauka i badania
(2)
Religia i duchowość
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Filozofia i etyka
(1)
Fizyka i astronomia
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
177 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przedstawiamy sprawdzone przepisy na dżemy, nalewki, marynaty i inne specjały w słoikach, butelkach czy beczce. Znajdziesz tu receptury m.in. na powidła śliwkowe, nalewkę żurawinową czy gruszki w occie. Ponadto radzimy, jak przygotowywać oraz przechowywać przetwory, aby pozostały smaczne i zdrowe przez wiele miesięcy. Książka ta przyda się zarówno osobom dopiero zaczynającym przygodę z przetworami, jak i tym wszystkim, którzy od lat zapełniają swoje spiżarnie rozmaitymi pysznościami. [www.eksiegarnia.pl, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej. Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk Tematyka podręcznika jest różnorodna, a przedstawione zagadnienia wymagają interdyscyplinarnego ujęcia, stąd też Autorzy opracowujący poszczególne problemy reprezentują różne dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej. Sprawia to, że poziom merytoryczny podręcznika jest wysoki, a rozdziały opracowane są w sposób rzetelny i kompetentny. Zostały uwzględnione najnowsze osiągnięcia naukowe oraz aktualne piśmiennictwo i uregulowania prawne, obowiązujące zarówno w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej. Tak napisany podręcznik znajdzie na pewno szerokie grono odbiorców. Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Andrzeja Borzęckiego Z satysfakcją pragnę podkreślić, że rozdziały związane z toksykologią prezentują szczególnie wysoki poziom naukowy, i wyrażam przekonanie, że takie będzie również odczucie Czytelników. Z całą odpowiedzialnością rekomenduję Czytelnikom podręcznik Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka pod redakcją Emilii Kolarzyk, stworzony przez interdyscyplinarne grono wysokiej klasy specjalistów. Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Janusza Pacha [www.wuj.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Problematyka wpływu żywności i żywienia na zdrowie człowieka stawia ciągle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualną wiedzę. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzujące pewne postawy i zachowania związane z oddziaływaniem żywności i wpływające na zdrowie człowieka. Zawiera ona najważniejsze informacje dotyczące składników żywności i ich wpływu zarówno na kondycję fizyczną, jak i psychiczną człowieka. Ważnym elementem merytorycznym opracowania są rozdziały dotyczące racjonalnego odżywiania, stosunek do różnych diet (w tym wegetarianizmu), żywności funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupełnieniem tych informacji jest charakterystyka antyodżywczych składników żywności oraz zalet konsumpcji owoców. [www.merlin.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-2036, C-613 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Deklarację zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością uznaje się za jeden z najlepiej znanych oraz najbardziej spornych dokumentów odnoszących się do materiałów do opakowań dla produktów spożywczych. Od wielu lat to zagadnienie jest przedmiotem licznych dyskusji i polemik. Jednakże warto również zwrócić uwagę na inny aspekt i poddać go krytycznej analizie, a mianowicie zagadnienie przydatności technologicznej w przemyśle spożywczym. Biorąc pod uwagę przepisy unijne, niniejsze zagadnienie jest niezwykle istotne ze względu na bezpieczeństwo i legalne stosowanie pojemników dla żywności. Z drugiej strony brak jest dokładnej definicji przydatności technologicznej w obowiązujących obecnie przepisach czy standardach jakościowych, chociaż wspomina się o tym w literaturze naukowej. Ponadto niezbędne jest przeanalizowanie zagadnienia przydatności technologicznej z perspektywy różnych oddziałujących na nią czynników jak: skład chemiczny pojemników dla żywności czy materiałów będących z nią w kontakcie; klasyfikacja technologiczna pojemników; profil chemiczny pakowanej żywności; proces produkcji i pakowania; oraz zagadnienie właściwych procedur przechowywania materiałów do produkcji opakowań i pakowanych produktów. Niniejsza praca ma za zadanie przedstawić kilka praktycznych zastosowań w nawiązaniu do relacji między składem chemicznym materiałów do produkcji opakowań a przewidywalnym zachowaniem pojemników w „normalnych warunkach”. [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-621.7 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ponad 700 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso.Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i wspomagać tym środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności. Zacznij siać ferment i poznaj wszystkie tajniki wieloletniej tradycji fermentacji! [Illuminatio, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik składa się z trzech części, jest przeznaczony dla techników i szkół policealnych kształcących w zawodzie kucharz. Jest poświęcony potrawom półmięsnym, jarskim, zakąskom zimnym i gorącym, deserom i napojom. Zaprezentowano w nim kuchnie różnych narodów oraz zasady przyrządzania potraw dietetycznych i organizowania przyjęć okolicznościowych. Liczne zdjęcia i schematy, tabele oraz receptury ułatwią przyswojenie wiedzy teoretycznej. Podręcznik opracowano zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodzie kucharz, uwzględniono obowiązujące akty prawne, trendy, standardy i techniki stosowane w branży gastronomicznej. [www.empik.com, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-640 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest intensywnie rozwijającą się dziedziną nauki i obejmuje coraz większy zakres tematyczny. Jest to związane z rosnącym zainteresowaniem wpływem właściwego sposobu odżywiania na zdrowie, a nawet życie człowieka. Stale pogłębia się wiedza na temat roli składników żywności w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych oraz ich wpływu na zdrowie konsumenta. W szóstym wydaniu znanego i cenionego podręcznika akademickiego Chemia żywności uwzględniono aktualną wiedzę o wpływie chemicznych właściwości składników żywności, dodatków i substancji skażających na szeroko rozumianą jakość produktów żywnościowych.Tom 1 obejmuje podstawowe wiadomości dotyczące m.in.: ■ rozwoju chemii żywności, budowy głównych surowców żywnościowych, szeroko ujętych funkcji, jakie pełnią składniki mineralne, woda, barwniki, substancje zapachowe, polifenole, glikozydy, alkaloidy oraz różne dodatki do żywności. [www.ksiegarnia-ue.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69, MgC-5394/I (2 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest intensywnie rozwijającą się dziedziną nauki i obejmuje coraz większy zakres tematyczny. Jest to związane z rosnącym zainteresowaniem wpływem właściwego sposobu odżywiania na zdrowie, a nawet życie człowieka. Stale pogłębia się wiedza na temat roli składników żywności w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych oraz ich wpływu na zdrowie konsumenta. W szóstym wydaniu znanego i cenionego podręcznika akademickiego Chemia żywności znalazło się kilka nowych rozdziałów, uwzględniających najnowsze zdobycze wiedzy o żywności i żywieniu człowieka. Tom 2 obejmuje m.in. następujące zagadnienia: charakterystykę sacharydów, lipidów i białek, mających największy udział w składzie produktów żywnościowych, właściwości funkcjonalne tych składników oraz ich wpływ na tworzenie się pożądanych sensorycznych cech produktów, chemiczne i biochemiczne przemiany składników żywności zachodzące podczas jej przetwarzania i przechowywania, nowoczesne metody oznaczania białek żywnościowych. [www.ksiegarnia-ue.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-5394/II, C-66/69 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-66/69 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 66/Podr. (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 66/69 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 66/P (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69, MgC-1680 (2 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz. - 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.5 - 64/Podr. (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria #Nauka)
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed... Francis Percival, autor artykułów na temat żywności [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4994370/najlepiej-spozyc-przed-czyli-o-tym-co-masz-na-talerzu]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe wędzenie żywności / Warren R. Anderson ; [tł. Olga Kwiecień-Maniewska]. - Wyd. 4. - Warszawa : RM, cop. 2016. - 255 s. : il. ; 24 cm.
Oto niezwykły wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu żywności w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, pastrami, kiełbas, drobiu, dziczyzny, wędzonych serów, orzechów, krewetek i wielu innych pyszności. Wszystkie da się uwędzić w domu dzięki prostemu wyposażeniu, które można kupić lub zbudować samodzielnie. Z książki dowiesz się, jak budować przydomową wędzarnię. Poznasz tajniki wędzenia na zimno i gorąco. Autor poradnika doradza, jak przygotowywać marynaty i peklować. Dzięki szczegółowym instrukcjom zawartym w książce możesz przygotowywać wspaniałe przysmaki, za każdym razem osiągając wyśmienite rezultaty kulinarne. [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Nowy Styl Życia)
Dr med. Jorge D. Pamplona Roger opisuje z naukową przejrzystością i precyzją skład, lecznicze właściwości i sposób wykorzystania niemal stu artykułów spożywczych mających ogromne znaczenie dla zdrowia. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do naszego zdrowia w sposób bardziej znaczący niż niejedne lekarstwa czy skomplikowane kuracje. Książka ta pozwoli czytelnikowi lepiej poznać pokarmy posiadające właściwości prozdrowotne i lecznicze, docenić owe artykuły spożywcze i włączyć je do swojego jadłospisu. [Nowe Spojrzenia, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Specyfika przemysłu spożywczego wymaga stosowania zarówno uniwersalnych, jak i specjalistycznych procesów jednostkowych. W tym właśnie podręczniku zwięźle i przejrzyście omówiono wszystkie podstawowe procesy stosowane w branży oraz urządzenia i aparaty używane do przetwarzania i utrwalania żywności. Opisane aparaty i maszyny, wytwarzane przez renomowane firmy światowe, stanowią wyposażenie nowoczesnych zakładów przemysłu spożywczego. Połączenie podstaw teoretycznych i opisu matematycznego procesów z danymi na temat najnowszych rozwiązań dotyczących technicznej realizacji przedsięwzięcia czyni, iż książka jest pozycją unikatową. Tak pełnych informacji nie ma w innych polskich opracowaniach. Prosty język wykładu i jednoznaczny opis matematyczny sprawiają, że z książki mogą korzystać zarówno studenci specjalizujący się w technologii żywności i budowie aparatury, jak i uczniowie starszych klas techników chemicznych i szkól gastronomicznych. [www.gandalf.com.pl, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Latawiec)
(Inspektor Parma / Christopher Siemieński ; t. 1)
Ilustracje kolorowe na wyklejkach.
Stanowi t. 1 cyklu "Inspektor Parma".
CZY WIECIE, CO SIĘ KRYJE W WASZYM JEDZENIU? Jest takie miasteczko, zupełnie niepodobne do innych, którego mieszkańcy bardzo dbają o to, by ich dieta była zdrowa i pożywna. Nie jest to wcale takie proste: sąsiednie miejscowości, Buły Wielkie i Parówy Niżne, dają zły przykład, a z ukrycia działają złowrogie siły… Na szczęście Jagodno ma swoich obrońców. Przy Boczkowej 23 działa biuro detektywistyczne Parma i Partnerzy, w którym urzędują inspektor Parma i jej wierny pomocnik Szperek. Detektywi rozpoczynają śledztwo i ruszają na pomoc mieszkańcom miasteczka, którym zagraża podejrzana substancja. Jaką rolę w tej historii odgrywa demoniczny doktor Truj i jakimi motywami kierują się przestępcy? Dzięki śledztwu dowiemy się, co to takiego sztuczne barwniki i aromaty, konserwanty, spulchniacze pieczywa oraz dlaczego jedzenie czasami tylko przypomina jedzenie… [Poradnia K, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-II/Op (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-5063, C-66/69 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Leksykon sztuki kulinarnej / Maciej E. Halbański. - Warszawa : Watra, 1983. - 218, [6] s., VIII s. tabl. kolor. : rys. ; 24 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgM-2661 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej