Żakowska Zofia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Dostępność
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2474)
Kozioł Paweł
(2010)
Kotwica Wojciech
(811)
Kowalska Dorota
(659)
Zarawska Patrycja (1970- )
(526)
Żakowska Zofia
(-)
Kochanowski Jan
(469)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(406)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(335)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(333)
Ludwikowska Jolanta (1962- )
(328)
Siemianowski Roch (1950- )
(318)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Popławska Anna (literatura)
(304)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(301)
Fabianowska Małgorzata (tłumaczka)
(293)
Christie Agatha (1890-1976)
(290)
Steel Danielle (1947- )
(288)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(285)
Roberts Nora (1950- )
(281)
Drewnowski Jacek (1974- )
(267)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(266)
Trzeciak Weronika
(260)
Konopnicka Maria
(258)
Prus Bolesław (1847-1912)
(246)
Boy-Żeleński Tadeusz
(241)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(241)
Leśmian Bolesław
(235)
Krasicki Ignacy
(226)
Włodarczyk Barbara (nauczycielka)
(223)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(222)
Zimnicka Iwona (1963- )
(219)
Ławnicki Lucjan (ilustrator)
(210)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(208)
King Stephen (1947- )
(206)
Webb Holly (1976- )
(204)
Strzałkowska Małgorzata (1955- )
(201)
Goliński Zbigniew
(198)
Dug Katarzyna
(197)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Szulc Andrzej (1967-)
(192)
Jasieński Ksawery (1931- )
(186)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(186)
Rzehak Wojciech (1967- )
(186)
Szekspir William (1564-1616)
(183)
Domańska Joanna (1970- )
(180)
Kozłowska Urszula (1958-2018)
(180)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(179)
Beaumont Émilie (1948- )
(179)
Tuwim Julian (1894-1953)
(178)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(175)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(173)
Górski Wojciech (1971- )
(170)
Gawryluk Barbara (1957- )
(169)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(168)
Mazan Maciejka (tłumaczka)
(167)
Cieślik Donata (lektorka)
(160)
Mortka Marcin (1976- )
(160)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(156)
Jachowicz Stanisław
(156)
Kraśko Jan (1954- )
(154)
Szal Marek (ilustrator)
(153)
Williams Sophy (1965- )
(153)
Dąbrowska Maria (1889-1965)
(152)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(152)
Dobrzańska-Gadowska Anna (tłumaczka)
(151)
Stelmaszyk Agnieszka (1976- )
(149)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(147)
Głowińska Anita (literatura dziecięca)
(147)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(147)
Ochab Janusz (1971- )
(146)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(145)
Królicki Zbigniew Andrzej (1954- )
(145)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(144)
Sandemo Margit (1924-2018)
(144)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(143)
Siudak Jacek (ilustrator)
(140)
Supeł Barbara (literatura dla dzieci)
(140)
Wyrwas-Wiśniewska Monika (tłumaczka)
(140)
Mróz Remigiusz (1987- )
(138)
Stanecka Zofia (1972- )
(136)
Lech Justyna
(135)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(134)
Fabisińska Liliana (1971- )
(131)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(131)
Rolando Bianka
(131)
Teleszyński Leszek (1947- )
(131)
Siewior-Kuś Alina (tłumaczka)
(130)
Szancer Jan Marcin (1902-1973)
(130)
Słomczyński Maciej (1920-1998)
(130)
Kołodziej Katarzyna (1975- )
(129)
Mickiewicz Adam
(129)
Zadura Janusz (1968- )
(129)
Braiter-Ziemkiewicz Paulina (1968- )
(127)
Rozwadowski Stanisław (1923-1996)
(126)
Wańkowicz Melchior (1892-1974)
(126)
Kierszys Zofia (1921-2000)
(125)
Onichimowska Anna (1952- )
(125)
Widmark Martin (1961- )
(125)
Dobrowolski Patryk (tłumacz)
(123)
Rok wydania
2000 - 2009
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Mikrobiologia przemysłowa
(2)
Gatunek
Podręcznik akademicki
(2)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych. Tom 1 skupia się na opisie morfologii, budowy, ekologii oraz przynależności diagnostycznej mikroorganizmów istotnych dla prowadzenia procesów biotechnologicznych. Omawia drobnoustroje występujące w środowiskach naturalnych. Opisuje także wpływ czynników środowiskowych, które warunkują aktywność mikroorganizmów, zasady rządzące ich działalnością w środowiskach naturalnych oraz przedstawia charakterystykę i funkcje mikroorganizmów występujących w glebie, wodzie, powietrzu oraz organizmie człowieka. Ostatnia część omawia organizację laboratorium mikrobiologicznego, mikroskopię, preparaty mikroskopowe oraz zagadnienia dotyczące bezpiecznej pracy z mikroorganizmami. W przygotowaniu tom 2 omawiający mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. [www.merlin.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tom 2 składa się z czterech części, w których omówiono: * Mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych - bakterie fermentacji mlekowej, bakterie kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne. Odrębny rozdział poświęcono wirusom i ich znaczeniu w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska. * Mikrobiologię żywności ? zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną. * Higienę produkcji ? elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji. * Mikroorganizmy w ochronie środowiska ? zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczanie środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska. Jest to podręcznik dla do studentów i doktorantów: biologii, mikrobiologii, biotechnologii, ochrony środowiska, inżynierii środowiska, technologii żywności, farmacji, towaroznawstwa i zarządzania jakością, chemii i rolnictwa, jak też dla wykładowców i pracowników naukowych, a jednocześnie doskonała publikacja fachowa dla pracowników przemysłu biotechnologicznego, fermentacyjnego, spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego i wielu innych, w których mikroorganizmy mogą stanowić zagrożenie dla jakości produkcji. [www.merlin.pl]]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej