144788
Książka
W koszyku
Pewnie nieliczni ludzie wiedzą, że Papież Franciszek zanim zdobył dyplom z filozofii i teologii, ukończył szkołę średnią jako technik chemii spożywczej. Dlatego też żywność i kuchnia mają dla niego szczególne znaczenie. Książka ta jest jedyną w swoim rodzaju biografią, która ukazuje Papieża Franciszka w nowej i oryginalnej perspektywie, w której znajdzie się także miejsce na 36 prostych i smacznych przepisów, inspirowanych niejako jego życiem. Księga ta ma również wymiar kulturowy i informacyjny. Opisywane fakty są zgodne z prawdą i udokumentowane. Ukazuje ona relację papieża do pożywienia i do jego religijnego znaczenia. Tak jedzenie jak i wspólne jego spożywanie budują relacje, przekazują pamięć i kulturę i są fundamentalnym czynnikiem społecznego i ekonomicznego rozwoju. Roberto Alborghetti - reporter, artysta, producent filmowy i autor około sześćdziesięciu książek (biografie, wywiady, opowiadania). W sposób szczególny zainteresował się osobą papieża Franciszka. Napisał już o nim sześć książek. Zainspirowany faktem, iż papież Franciszek każdą modlitwę Anioł Pański kończy życzeniami: ?dobrego obiadu?, postanowił poświęcić kolejna książkę tematyce pożywienia, ale widzianego oczami Franciszka. Powstała książka ?Przy stole z papieżem Franciszkiem? ? wydana w Italii przez prestiżowe wydawnictwo Mondadori ? stała się od razu wydarzeniem wydawniczym i medialnym. W ciągu paru miesięcy przetłumaczono ją na wiele języków a artykuły i recenzje ukazały się na szpaltach wielu ważnych gazet i portali. [Jedność, 2019]
Status dostępności:
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-27 (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej