151990
Book
In basket
Technologia przetwórstwa mięsa / Adam Olszewski. - Wyd. 2., dodr. 2. - Warszawa : Wydawnictwo WNT, 2014. - 345, [1] s., [28] s. tabl. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Oto książka, w której przedstawiono całość zagadnień dotyczących nowoczesnego przetwórstwa mięsa. Omówiono w niej m.in. metody uboju zwierząt rzeźnych, sposoby rozbioru tusz, produkcję wędlin, tłuszczów jadalnych i konserw oraz metody utrwalania mięsa i jego przetworów. Opisano także najnowsze procesy technologiczne i zastosowanie w nich nowoczesnych urządzeń produkcyjnych. Uwzględniono problemy higieny produkcji i higieny pracy. Podano zasady HACCP, GMP i GPH oraz zamieszczono odpowiednie normy ISO 9000. W drugim wydaniu podręcznika uaktualniono m.in. wykaz dozwolonych substancji dodatkowych dopuszczonych do stosowania w produkcji przetworów mięsnych i drobiowych, a także obowiązujące przepisy dotyczące przetwórstwa mięsa. Ponadto podano nową klasyfikację tusz zwierząt rzeźnych w systemie SEUROP. Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów zdobywających zawód rzeźnika-wędliniarza. [www.empik.com, 2015]
Availability:
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-636/639 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr. przy rozdz.
Target audience note
Podręcznik przeznaczony dla uczniów zdobywających zawód rzeźnika-wędliniarza.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again