151897
Książka
W koszyku
Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Autorka książki "Zamień chemię na jedzenie" przekonuje, że warto zacząć od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one wręcz szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej (!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują nasze zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Na temat sztucznych dodatków do żywności przeprowadzono niewiele rzetelnych badań. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki mają silną alergię na polepszacze smaku i konserwanty, musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat stara się, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez "chemii". Książka "Zamień chemię na jedzenie" to przydatny przewodnik po kuchni, która pachnie tak, jak potrawy zapamiętane z naszego dzieciństwa. Znajdziemy tu porady, jak unikać szkodliwej żywności, ale także - jakich naczyń używać i jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Julita Bator podaje 81 wyśmienitych przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność. [www.merlin.pl, 2014]
Status dostępności:
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Na okł.: sprawdzone przez mamy.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej