149523
Book
In basket
W książce zawarto charakterystykę głównie obecnego stanu zanieczyszczeń powietrza, ich oddziaływania na uprawy rolnicze i leśne z uwzględnieniem zmian w środowisku w bardzo szerokim zakresie: od poziomu komórkowego po skalę globalną. Obszernie omówiono źródła powstawania i emisji zanieczyszczeń, ich rozprzestrzenianie i przemiany w atmosferze ziemskiej. Opisano zachowanie się w powietrzu i oddziaływanie na roślinność takich substancji, jak: etylen, nitrofenole, kwas trichlorooctowy, tlenki azotu i inne jego związki, ozon, ditlenek siarki, chlorowodór i fluorowodór oraz ich mieszaniny. Uwzględniono też wpływ warunków klimatycznych, pogodowych i glebowych na podatność roślin na te zanieczyszczenia. Zwrócono uwagę na zależność między zanieczyszczeniami powietrza i związanym z nim efektem cieplarnianym a zmianą klimatu. Jest to podręcznik dla studentów wydziałów biologicznych, chemicznych, rolniczych oraz kierunku ochrona środowiska na uniwersytetach i politechnikach. Może też być źródłem wiedzy dla pracowników inspektoratów ochrony środowiska, wydziałów ochrony środowiska urzędów gmin oraz dla wszystkich zajmujących się zawodowo ochroną środowiska, a zwłaszcza jakością powietrza. [www.wnt.pl]
Availability:
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-58, MgC-729 (2 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Copies are only available in the library: sygn. F.2 - 502/504 (1 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again